Recensioner / Trädet är en hemlighet

(Back to the book / Back to Reviews)

Liv Beckström, Kommunalarbetaren 2011-11-04:
“När Los pappa lämnar dagis blir han otröstlig. Men tårarna som trillar i fönstret får den taniga blomman att bli ett helt sagoträd, som Lo kan leka och gömma sig i. Som vuxen ser man en fin berättelse med underbara bilder om att trösta sig själv med fantasins makt, och kanske lite hjälp från kompisar och personal. Barnet får en favoritsaga att se och höra om och om igen.”

Betyg: 

Torun Bjurman, CAP&Design nr 5/2011, sid. 46:
“Snirkliga former, prickar, ränder, blommönster och roliga texturer. Här är det gulliga figurer i fantasifulla miljöer som slingrar sig och växer mot skyn. Illustrationerna har ett sprakande men balanserat färgval som garanterat går hem hos barnen.”

Barnposten nr 11, 2011, sid. 14:
“Trädet är en hemlighet är Mia Marias helt egna bok. Bilderna är färgstarka, drömlikt snirkliga och alldeles underbara.”

Anna Johansson, Göteborgs Stadsbibliotek 2012-01-11:
“För de lite större barnen, mellan 3 och 6 år, behövs det mera utmaning. Lo gråter när pappa lämnar henne på dagis. Blomman i fönstret växer av hennes tårar och blir till ett stort träd. I trädet bor alla möjliga små figurer och djur och Lo leker där tills hon somnar. När pappa ska komma och hämta Lo är hon borta och alla hjälps åt att leta. När hon till slut klättrar ner från sitt träd blir pappa jätteglad. Trädet är en hemlighet är både skriven och illustrerad av Mia Maria Guettler. Det är en berättelse dels om att börja förskolan men kanske ännu mera om hur värdefullt det är att kunna ta hjälp av sin fantasi i olika situationer.”

Bokdebutant/Alexandra (2011-09-28):
“Redan omslaget känns som en liten fin present. Historien är sorglig och vacker på en och samma gång. Sidorna, fullsmackade med dekorativa illustrationer som barnen tittar på och leta reda på saker i. Äntligen en författare som använder barnens alldeles egna fantasivärld på ett helt trovärdigt sätt.”